10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking

November 13, 2014 | Furniture | Decor
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

We’re all head over heels for that huge loft apartment or that grand villa we see on the magazines and obviously, Pinterest. Unlike the rich and famous, most of us reside in a compact home that gives us just the right amount of breathing space in the family. So let’s come back to reality with what we actually have and make the best times of our lives while we are at it. Not all of us are masters of our space, or purveyors of living it up in our small spaces so here are a few cardinal rules every small space owner is breaking and should stop:

1. A Little Organisation Goes A Long Way


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Piling clutter of magazines and newspapers you don’t ever read but just don’t get around clearing them up. And guess who’s the partner-in-crime of your everyday mess – Dirt! Dirt builds up with every inch of your mess accumulated on a day-to-day basis.

Solution: Make de-cluttering your weekly mission to maintain law and order in your especially small space. Get rid of items you haven’t used in a year. Stack your magazines on a rack and colour-code your books on a shelf to avoid an instantaneous pile-up. They say a neat and organised space positively affects your overall productivity and efficiency.

2. Offsite Kitchen Storage


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Going pro with ALL the equipment that you probably don’t need and won’t end up using.

Solution: So you lack space for your growing collection of kitchen helpers, stuff your cabinets blind and find pots and pans dropping out to their deaths. Maximising space isn’t about putting them away from public eye, it is about keeping your stash neat, accessible and organized. For a quick pro-fixer, simply get a peg board that that hooks all your food prep essentials from your pots and pants, to your forks and knives. This is sure to free up precious cabinet space for your other kitchen appliances.

3. Double-Duty Furniture


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Like your wardrobe, your store room is reaching its limits… very soon.

Solution: In a small space, your furniture should not just serve one purpose around the house. Utilise multi-functional furniture that stows away your knick knacks and serves as an extra seating for your guests. Yay!

4. Valuable Real Estate – The Wall


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Bare naked walls you thought looked great on its own.

Solution: Wall space is probably your home’s most valuable real estate. Make use of wall spaces as your gallery of art and unforgettable memories. Go high or go home – make use of your wall space with a floor to ceiling bookshelf for your growing book collection that is easily accessible with a step ladder and doubles up as a display unit.

5. Stackable Furniture For All Occasions


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Lacking the right furniture for your party of the year.

Solution: Get stackable furniture that you can easily stow away into storage or double up as a side coffee table for a leisure chill-out in your balcony. Up is the way to go with furniture that you use for parties and occasional gatherings.

6. Threading The Fine Line With Home Styling


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Going one step too far with the writings on the wall. So you fancy a mash-up of frames in different sizes and the beautiful symphony of clashing art styles but end up getting it all wrong.

Solution: Try this instead – lay prints on a frame mat that is more than enough white space for the eye to breathe and deliver more impact. Restrain yourself from filling all your wall space because you won’t want to overwhelm your visitors as well. Go for 1 big center piece or a collage of less than 7 pieces in different sized frames for a dynamic look.

7. A Few Big Furniture Pieces


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Overwhelming your small space with several pieces of small furniture.

Solution: You probably believe in the common virtue of living in a small space – every piece of furniture has to consume as little space as possible. On the contrary, several small furniture pieces make the room appear smaller and cluttered. Here’s to the naysayers of big furniture: Big furniture makes a small room seem grander. Go for luxurious center pieces like a L-shape sofa paired with a medium sized coffee table for that grand finish.

8. The Space Divider


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: No clear separation of living spaces.

Solution: Divide spaces with display units that lets you add home decor accents, store away your kids’ toys, and hide away your magazines. Pick one that is slightly shorter or the same height as your sofa for discreet separation. If you like to draw the line, go for a tall shelf to maintain an overall balance across your space.

9. Washroom – More Than Just A Utilitarian Space


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: You underestimate the bathroom as just a utilitarian space for your daily showers and clean up.

Solution: Putting more thought into your bathroom can instantly lift your mood when washing up. Add a touch of resort living with wooden shelves that can hold your toiletries, bath linens and even a touch of greenery. Your stackable stools fit right in here to hold your glass of wine while you relax in the tub.

10. Personalizing Your Space


10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog
10 Cardinal Rules Every Small Homeowner Is Breaking - The HipVan Blog

Problem: Cookie cutter styled space

Solution: Go big on style when you’re small on space by injecting doses of your favourite style elements. Pick from nicely potted plants and flowers, to colourful pillows that exude luxe and fun, or quirky wall prints that instantly speaks YOU!

Have you stuck to your guns with our rules? Tell us which of the rules you have not broken! Leave us a comment below or give us a shout on Facebook. Share this post with friends who live in small spaces too! Surely they will thank you for this.